Μία σάλτσα καραμέλας πάντα πρέπει να υπάρχει στη διάθεση μας!

  • 200ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.σ νερό

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη-νερό και περιμένουμε να λιώσει, να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα. Όταν η ζάχαρη αρχίσει να υγροποιείται πιάνουμε το τηγάνι  και το κουνάμε κυκλικά, το ξαναβάζουμε στη φωτιά κι επαναλαμβάνουμε μέχρι να υγροποιηθεί όλη η ζάχαρη.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με σύρμα(αυγοδάρτη). Στη συνέχεια και πάντα εκτός φωτιάς προσθέτουμε προσεχτικά τη ζεστή κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ξανατοποθετούμε το τηγάνι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει καλά η καραμέλα. Βάζουμε την σάλτσα σε ένα μπολάκι.

Kostas Archontakis Συμβουλές.

-Για να επιταγχυνουμε την καραμελοποιηση της ζάχαρης βάζουμε λίγο νερό (λίγο όμως)

-Όταν έχουμε βάλει την κατσαρόλα με τη ζάχαρη στο μάτι , με ενα υγρό πινέλο, μαντίλι ή χαρτοπετσέτα, μαζεύουμε τη ζάχαρη από το πλάι της κατσαρόλας γιατί υπάρχει περίπτωση οι κόκκοι που είναι στα τοιχώματα να καούν πιο γρήγορα και να πάρει άσχημο άρωμα η καραμέλα.

-Όταν έχουμε το τελικό προϊόν μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι ( χοντρό άλλα και το ψιλό κάνει) για να δημιουργήσουμε την caramel au beurre salé

Υ.Γ “Πανακότα βανίλια με σως καραμέλας και από πάνω ψιλοτριμμένα αμύγδαλα” είναι ενα γλυκό πανεύκολο στην κατασκευή και πολύ νόστιμο

Τα φιλιά μου