Η μία γιαγιά ήταν από τα Σφακιά…Άξια γυναίκα ..μου έμαθε πολλά…και εγώ θέλω να τα μοιράσω…λες και με αυτόν τον τρόπο θα την κρατήσω ζωντανή..Για την αγαπημένη μου γιαγιά την Στέλα..που όταν ήμουν παιδί με έκανε να αγαπήσω την Κρητική διατροφή μέσα από τα γλυκά λόγια  τις ιστορίες και της γεύσης της…

Υλικά


1 φλιτζάνι αλεύρι

1 κουταλιά λάδι

¼ κουταλάκι αλάτι

¼ φλιτζανιού νερό

1 σφηνάκι ρακή

Για αυτή την αναλογία ζύμης χρειαζόμαστε περίπου 250 γρ. μυζήθρα. Μπορούμε να βάλουμε μόνο ξινομυζήθρα η μόνο γλυκιά μυζήθρα. Εγώ προτιμώ το μείγμα αυτών των δύο στην εξής αναλογία 180 γρ. γλυκιά, 70 γρ ξινή.

sfakianopita


Εκτέλεση


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της μυζήθρας. Φτιάχνουμε μία ζύμη η οποία θα είναι αρκετά ελαστική.(ίσως χρειαστεί λίγο ρακί ή λίγο αλεύρι ακόμη).

Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί και πλάθουμε τις δύο μυζήθρες σε δέκα μικρά μπαλάκια.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δέκα μπαλάκια και πλάθοντας  με τα χέρια ανοίγουμε λίγο την ζύμη και κλείνουμε μέσα την μυζήθρα. Αφού έχουμε δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο μπαλάκι με την ζύμη και την μυζήθρα..την αφήνουμε στο πάγκο και πολύ προσεκτικά ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να μην βγει το τυρί έξω από το ζυμάρι(αυτή είναι όλη η δυσκολία της συνταγής).
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, άλλωστε παλιά πύρωναν μία πλάκα και ψήνανε  σε χαμηλή φωτιά….αντιληφθείτε το τηγάνι σαν πλάκα πυρώστε καλά…βάλτε την πίτα από τη μία μετά από την άλλη και τέλος χαμηλώστε!

Σερβίρουμε με καλό μέλι και κανέλα.


sfakianopita-1