Όσο προχωράμε προς την νηστεία έχω να σας προτείνω πολλές συνταγές,που δεν στερούνται θρεπτικής αξίας.
“Τα 100 γραμμάρια σάρκας σαλιγκαριού αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, περιέχει μόλις 1 γραμμάριο λίπους και περίπου  16 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε αμινοξέα και η περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ψαριών.
Τα χόρτα και ειδικότερα τα άγρια που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Επίσης, τα χόρτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.”
Τίποτα δεν μας λείπει λοιπόν την περίοδο της νηστείας. αντίθετα θα έλεγε κανείς πως είναι ευκαιρία να βάλουμε και κάποιες τροφές στη ζωή μας..που ίσως να μη συνιθίζαμε μέχρι τώρα τόσο πολύ!
Υλικά
500 γρ χοχλιούς
1 κιλό άγρια χόρτα τσιγαριαστά
4 πατάτες
1 μάτσο μάραθο
2 κρεμμύδια
3 ντομάτες
1 κ.σ πελτέ
αλάτι πιπέρι 
 
Εκτέλεση

Βράζουμε τους χοχλιούς σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τους ξεπλένουμε καλά με αρκετό νερό τους καθαρίζουμε και στο τελευταίο ξέπλυμα βάζουμε μισό ποτήρι ξίδι .

Πρέπει να  βγάλουμε τις μεμβράνες και να είναι απόλυτα καθαροί.

Βάζουμε το λάδι μαζί με τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και όταν τσιγαριστεί λίγο το κρεμμύδι ρίχνουμε τους χοχλιούς  και τους τσιγαρίζουμε.

Προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ αλάτι και πιπέρι  και τα αφήνουμε  να βράσουν για 15 λεπτά και προσθέτουμε τις πατάτες και τα καθαρισμένα χόρτα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά εώς και μία ώρα, αναλόγως πόσο τρυφερά είναι τα χόρτα μας.Δοκιμάζουμε και ψήνουμε ανάλογα τα γούστα!

Τα άγρια χόρτα θέλουν περισσότερο χρόνο από τα ήμερα(βλίτα κλπ).

Τις θρεπτικές αξίες των άγριων χόρτων και των σαλιγκαριών τα αναφέρουν στα παρακάτω άρθρα έγκριτων διατροφολόγων.

 

http://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/trofima/5327-saligkaria-oi-mikroi-filoi-tis-nisteias και http://www.netlife.gr/hommage/horta-nutritious-food/