Δύο επιστήμονες αναλύουν σε ένα post του Facebook  ποιο είναι το λάδι που πρέπει να χρησιμοποιούμε στο τηγάνισμα!

τηγανητές πατάτες

Εκεί που κοίταζα το timeline μου στο Facebook Πέρασε από μπροστά μου έna post ενός μεγάλου επιστήμονα της τεχνολογίας τροφίμων. Ήταν τόσο ξεκάθαρο και κατατοπιστικό που σκέφτηκα να το κοινοποιήσω, και το έκανα. Όταν όμως διάβασα τα σχόλια είδα τον πρόεδρο μαιευτήρων γυναικολόγων να απαντάει με ένα σχόλιο και τότε ένιωσα την ανάγκη όλο αυτό να το κάνω άρθρο και να το μοιράζομαι με ανθρώπους που θέλουν να μάθουν την αλήθεια γύρω από το λάδι και το τηγάνισμα.

Την δημοσίευση την έκανε ο κύριος Ιωάννης Τσάκνης. 

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο υποψήφιος πρύτανης και καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Επιστημών Τροφίμων.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ;

-Πολλοί καταναλωτές έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι τα σπορέλαια είναι πιο ελαφριά από το ελαιόλαδο και άρα είναι καλλίτερα για τηγάνισμα, στην πραγματικότητα, όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο, τα σπορέλαια διασπώνται στις θερμοκρασίες τηγανίσματος πολύ πιο γρήγορα, ενώ το ελαιόλαδο λόγω της χημικής του σύστασης αντέχει πολλαπλάσια τηγανίσματα. Επισημαίνεται ότι όλα τα λίπη και λάδια έχουν τις ίδιες θερμίδες (1 γραμμάριο παρέχει στον οργανισμό μας 9 θερμίδες).
-ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ; Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων οξέων – τα οποία έχουν ένα διπλό δεσμό και είναι αρκετά σταθερά στην οξείδωση, επίσης περιέχει τοκοφερόλες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες. Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή του εμβρύου. Ακόμη περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά και άλλες φαινολικές ουσίες που είναι πολύ χρήσιμες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι το ανθεκτικότερο λάδι στο τηγάνισμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 15 τηγανίσματα πατατών (μετά από κάθε τηγάνισμα το λάδι σκουραίνει από υπολείμματα πρωτεϊνών, γι΄ αυτό πρέπει να φιλτράρεται σε ένα χωνί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μια ποσότητα βαμβάκι, το φυλάσσουμε σε ένα κλειστό δοχείο και είναι έτοιμο για το επόμενο τηγάνισμα). Έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από τα σπορέλαια, όμως μετά το τηγάνισμα, εάν βάλουμε τις πατάτες σε ένα πιάτο πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας θα απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
-ΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ: εάν κάποιος για οικονομικούς λόγους θέλει να χρησιμοποιήσει σπορέλαιο, το καταλληλότερο είναι το πυρηνέλαιο που προέρχεται από το κουκούτσι και τα υπολείμματα της σάρκας της ελιάς και είναι σαφώς καλλίτερο από τα άλλα σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ), έχει σταθερότητα στο τηγάνισμα παραπλήσια του ελαιολάδου. Επισημαίνεται ότι όλα τα σπορέλαια, παραλαμβάνονται από τους σπόρους των φυτών με εκχύλιση με ένα διαλύτη (βενζίνη ή εξάνιο κλπ), στη συνέχεια απομακρύνεται ο διαλύτης με απόσταξη και επακολουθεί εξευγενισμός ή ραφινάρισμα. Επειδή τα σπορέλαια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ενδεικτικά αναφέρεται το ηλιέλαιο που περιέχει λινελαϊκό οξύ – με 2 διπλούς δεσμούς γύρω στο 70% είναι επιρρεπές στην οξείδωση και τη διάσπασή του στους διπλούς δεσμούς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καινούργια προϊόντα που έχουν κατηγορηθεί για τοξικότητα). Σε όλα τα σπορέλαια μετά το δεύτερο τηγάνισμα παρατηρήθηκαν μεταβολές στα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά.
-ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΥΤΗ: τα τηγανισμένα λάδια καταστρέφουν τις σωληνώσεις της αποχέτευσης, γι΄αυτό πρέπει να τα δίνουμε για ανακύκλωση, για να παραχθούν βιοκαύσιμα που είναι φιλικά στο περιβάλλον. Ένα λίτρο τηγανισμένου λαδιού, εάν εισέλθει στον υδροφόρο ορίζοντα μπορεί να μολύνει έως και ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια! Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τα μαζεύουμε σε ένα πλαστικό δοχείο, το κλείνουμε καλά και τα ρίχνουμε στους κάδους των απορριμμάτων.

Στο σχόλιο απάντησε ο Δρ. Λουκάς Κλέντζερης

Πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Έλλάδος
Υπογονιμότητα και Εξωσωματική Γονιμοποίηση(IVF)

Πολύ κατατοπιστικό και ωραία γραμμένο κείμενο από τον expert σε θέματα χημείας τροφίμων.Επειδή αναφέρθηκε και η χρήση του ελαιόλαδου στην εγκυμοσύνη, ως Μαιευτήρας,παραθέτω τους δύο σημαντικούς λόγους για τους οποίους συνιστώ στις εγκύους την χρήση του Εxtra Virgin Olive Oil:

 

1.To Extra Virgin Olive Oil είναι πλούσιο σε ω-3 και ω-6 ακόρεστα λιπαρά οξέα. Αμφότερες χημικές ουσίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς του εμβρύου. Το έμβρυο βασίζεται στην λήψη των ω-3 και ω-6 από την μητέρα,μέσω του πλακούντα.Η μητέρα πρέπει να λάβει τα συγκεκριμένα ακόρεστα λιπαρά οξέα από τις τροφές ΔΙΟΤΙ το ανθρώπινο σώμα δεν έχει την δυνατότητα να βιοσυνθέσει ω-3 και ω-6.

2. Tο Exrta Virgin Olive Oil περιέχει και την αλφα-τοκοφερόλη η οποία, στην ουσία, είναι η Vit E και η μόνη τοκοφερόλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ανθρώπινα κύτταρα Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της Vit E επιδρούν θετικά στην μητέρα και το έμβρυο ΑΛΛΑ μην λαμβάνετε συμπληρωματικά Vit E στην εγκυμοσύνη διότι ο υπερκορεσμός της μητέρας μπορεί να προκαλέσει καρδιακές ανωμαλίες στο έμβρυο!