O ξινοχόντρος της … Αγάπης σε 10 κανόνες!Φυσικά μπορούν όλοι να διαβάσουν το κείμενο, και ας μην έχουν σκοπό να φτιάξουν την συνταγή. Όλο και κάποια ιδέα θα πάρουν για μελλοντική χρήση!

Φωτογραφία Γεώργιος Χουστουλάκης

5 1/2 κιλά γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο ή ανάμεικτο

4 κ.σ. αλάτι

1 1/2 κιλό  χόντρο

1 φλ. λάδι

Οι αναλογίες είναι απο το συνταγολόγιο της γιαγιάς μου

1-Αφήνουμε το γάλα μας να ξινίσει για 6 μέρες βάζοντας του αλάτι, και το ανακατεύουμε 3 φορές την ημέρα.

2-Την 6η μέρα ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα, και το στήνουμε την στη φωτιά. Ρίχνουμε ένα ποτήρι λάδι, γιατί θα γίνει ο ξινόχοντρος μας πιο αφράτος. Βράζουμε το γάλα για δυο λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας το συνεχώς, και μετά αφού χαμηλώσουμε την φωτιά ρίχνουμε λίγο – λίγο τον χόντρο (αλεσμένο σιτάρι), και ανακατεύουμε πάλι με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς.

3-Έχουμε ρίξει λίγο – λίγο όλο τον χόντρο μας, και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, αλλά όχι πολύ.

4-Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλλά τον ξινόχοντρο δεν τον απλώνουμε αμέσως ζεστό, αλλά την επ’ αύριο. Θέλει δηλαδή για να κρυώσει μια μέρα και μια νύχτα!

5-Αφού κρυώσει στην κατσαρόλα ο ξινόχοντρος, τον βγάζουμε λίγο – λίγο με ένα κουτάλι, και ή τον βάζουμε στη φούχτα μας να γίνεται μικρά νταγκούλια, ή να τον αφήσουμε έτσι όπως τον βγάζουμε με το κουτάλι.

6-Τον ξινόχοντρο που βγάζουμε με το κουτάλι, τον απλώνουμε πάνω σε μια πινακωτή (στενόμακρη τάβλα που τοποθετούμε τα ψωμιά για να ανέβουν και να μπούνε στον φούρνο). Μπορούμε και να τον απλώσουμε και στο τραπέζι μας αφού τοποθετήσουμε ένα καθαρό πανί.

7- Όταν ο ξινόχοντρος είναι μελίχλωρος, δηλαδή δεν έχει ξεραθεί τελείως, περίπου σε μια βδομάδα σε ίσκιο (αν δεν έχει πολύ ζέστη, αλλιώς και λιγότερο), τον θρουλούμε με τα χέρια μας, δηλαδή τον τρίβουμε στα δάχτυλά μας, και τον κάνουμε κομματάκια!
8-Όταν είναι μπλιό (πια) ξεραμένος, τον βάζουμε λίγο – λίγο στο μπλέντερ, και τον κάνουμε λεπτό σαν ρύζι!


9-Βάζουμε ξανά τον αλεσμένο ξινόχοντρο στο τραπέζι να στεγνώσει τελείως, ενώ στα πόδια του τραπεζιού κάνουμε κύκλους με αλατόνερο ή με απίρι ( θειάφι) για να μην ανεβαίνουν μυρμήγκια! Αν πάλι θέλουμε βάζουμε τα 4 πόδια του τραπεζιού σε κυπελάκια με νερό! Τα μυρμήγκια ποτέ δεν θα μάθουν να κολυμπούν, και το αλάτι το συχαίνονται!

Φωτογραφία Γιώργος Χουστουλάκης

10-Πλέον σε μια δυο μέρες ο ξινόχοντρος μας είναι έτοιμος, και τον βάζουμε σε δυο πάνινα σακούλια και τον κρεμάμε δίπλα στην πόρτα σε σκιερό μέρος.

 

 

 

Αυτός είναι ο ξινόχοντρος της Αγάπης από την Γαλιά, που τον μαγειρεύουμε πάντα με αγάπη, και τον σερβίρουμε με αγάπη!

Φωτογραφία Εύα Παρακεντάκη


Ευχαριστώ για το κείμενο και όλες τις σημαντικές πληροφορίες,ακόμη και για την ντοπιολαλιά τον κύριο Γεώργιο Χουστουλάκη.