Ο Μάης είναι ο μήνας τους!

Τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα θέλουμε να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο! Γι’αυτό προνοούμε για να έχουμε. Εδώ σας τα έχω μαζεμένα όλα!

Από το μάζεμα μέχρι το μαγείρεμα και τους τρόπους συντήρησης!

Τα βρίσκουμε στις λαϊκές έτοιμα,κομμένα, αλλά αν μπορείς να μαζέψεις είναι απαραίτητο να ξέρεις ότι δεν έχει ραντιστεί πρόσφατα το αμπέλι με φυτοφάρμακα. Γιατί αυτή την εποχή είναι η εποχή του ραντίσματος των αμπελιών.

Τα καλύτερα αμπελόφυλλα κατά την δική μου γνώμη σε γεύση όσο είναι από κλίματα σταφίδας.

Και τώρα λίγες συμβουλές για το πώς θα είσαι σίγουρη/ος ότι μαζεύεις τα σωστά αμπελόφυλλα.

Από κάθε κλαδί κόβουμε 2-3 φύλλα αλλά φροντίζουμε να είναι τα φύλλα τα οποία βρίσκονται μετά το τρίτο φύλλο, μετρώντας από την άκρη της κληματόβεργας.

Διαλέγουμε  να έχουν ανοικτό πράσινο χρώμα, να είναι μέτρια στο μέγεθος δηλαδή,να μην είναι ούτε πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα και να είναι τρυφερά και χωρίς πολλές “ίνες”.

Επίσης αυτό που προσέχουμε πάρα πολύ είναι το ίδιο το φυτό έτσι ώστε να μην το πληγώσουμε ή να μην καταστρέψουμε τα άνθη της κληματαριάς.

 Αμπελόφυλλα στην κατάψυξη 2 τρόποι

1ος τρόπος

Μπορείς να καταψύξεις απευθείας τα αμπελόφυλλα, τυλίγοντας τα σε 2-3 λαδόκολλες και τοποθετώντας τα σε ράφι της κατάψυξης που δεν θα βάλεις κάτι από πάνω τους.

2ος  τρόπος

Αφού τα πλύνουμε σχολαστικά στοιβάζουμε  τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Βουτάμε τα φύλλα σε νερό που βράζει για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Μετά τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν μόνα τους εκτός ψυγείου, τα ξεπλένουμε λίγο με νερό της βρύσης και είναι πάλι φρέσκα.

3ος τρόπος

Αμπελόφυλλα στα βάζα χωρίς άλμη

Σε καθαρό βάζο γυάλινο αποστειρωμένο βάζουμε τα φύλλα σε δεκάδες.Τα φύλλα μας πρέπει να είναι στεγνά. Τα σφηνώνουμε  και κλείνουμε με καπάκι καινούργιο. Τα καπάκια τα  έχουμε βάλει στο φούρνο στους 150  για 10λεπτά περίπου. Τα πιάνουμε με ένα πανί για να μη καώούμε και αφού το σφράγίσουμε το  γυρνάμε ανάποδα για μία μέρα. Αποθηκεύουμε σε δροσερό σκοτεινό ντουλάπι.Δεν τα πλένω τα φύλλα, όταν τα χρειαστώ τα πλένω. Προσοχή μόνο αν ανοίξεις το βαζάκι πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις όλα αλλιώς μουχλιάζουν.

4ος τρόπος

Αμπελόφυλλα Συντήρηση

 

Και δύο συνταγές απίστευτα νόστιμες!

Τα Κρητικά ντολμαδάκια της μαμάς μου!

 

Ντολμαδάκια με κιμά, αυγολέμονο!