Cretan ice tea malotira!

Αυτό το ποτό,καθώς και άλλα που θα ακολουθήσουν,μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να τα φτιάξω πρίν από 2-3 χρόνια, όταν σε ένα καφέ ζήτησα κάτι να δροσιστώ από τη ζέστη και μου πρότεινε ΌτιΜπορείΝαΒάλειΤοΜυαλόΣου Ice tea.

Εκεί ξύπνησε η Κρητικιά μέσα μου(πάλι). Για μισό λεπτάκι, εμείς δεν μπορούμε σε ένα ολόκληρο νησί να πιούμε ένα Μαλοτήρα Ice tea,ένα φασκόμηλο Ice tea, βγαίνω απο το σπίτι μου και μυρίζει φασκομηλιά και μέντα!

Και έτσι ξεκίνησα αυτό το ταξίδι και παρακινώ και εσάς να κάμετε το ίδιο!

Βράζουμε ένα λίτρο νερό.Του βάζουμε 2 κ.σ Κρητικό θυμαρίσιο μέλι και 10 κλαράκια  μαλοτήρα, που είναι παρακαλώ πολύ ενδημικό φυτό του τόπου μας,συμπληρώνουμε και ένα φύλλο αρμπαρόριζας. Το αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά και έπειτα του σουρώνουμε σε ψιλή σίτα. Το βάζουμε στο μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Για να φτιάξουμε τα παγάκια χρησιμοποιούμε φρούτα,εγώ έβαλα ακτινίδιο,κεράσι,νεκταρίνι. Τα φτιάχνετε είτε με νερό είτε με το ίδιο το τσάι μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φτιάξετε περισσότερο τσάι.Τα βάζετε στην κατάψυξη και όταν γίνουν τα παγάκια θα έχει παγώσει και το τσάι σας. Βάζουμε σε μία κανάτα το τσάι,ακτινίδιο,κεράσι,νεκταρίνι,λεμόνι πορτοκάλι και ένα φύλλο αρμπαρόριζας. Ανακατεύουμε αφήνουμε 5 λεπτά να αρωματιστεί το τσάι μας με από τα φρούτα και το δυόσμο.Και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι με μπόλικα παγάκια φρούτων!

Δεν έχετε πιεί πιο δροσιστικό και ωφέλιμο αναψυκτικό!

Και λίγες χρήσιμες πληροφορίες

Μαλοτήρα: το γιατρικό της Δυτικής Κρήτης
Στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από 900 μ., συναντάς την μαλοτήρα. Οι Βενετοί κατακτητές τη χρησιμοποίησαν κατά των κρυολογημάτων, τις παθήσεις του στομαχιού και του αναπνευστικού και την ονόμασαν “maletira” από την ιταλική λέξη male, που σημαίνει αρρώστια και το ρήμα tirare που σημαίνει σύρω. Αυτή είναι η μία ετυμολογία. H άλλη μάς λέει ότι η λέξη προέρχεται από το μαλλωτός, που σημαίνει μαλλιαρός και αυτό γιατί τα φύλλα της καλύπτονται από πυκνό χνούδι. Μεγάλη η πίστη των Κρητικών στις θεραπευτικές της ιδιότητες αλλά δεν είναι μόνο η πίστη τους.

Σύγχρονη επιστημονική έρευνα αποκάλυψε την παρουσία στο φυτό και στο «βραστάρι» του πολύτιμων φλαβονοειδών ουσιών με ποικίλες φαρμακοδυναμικές δράσεις, όπως διέγερση της καρδιακής λειτουργίας, ελάττωση της πίεσης και ευεργετικές δράσεις υπέρ της μεγαλύτερης αντοχής των τριχοειδών αγγείων. Είναι επίσης διουρητική και στο αιθέριο έλαιό της υπάρχουν 34 ουσίες με αντιμικροβιακές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο αυτό το είδος παρα μόνο στις Χανιώτικες Μαδάρες και στον Ψηλορείτη.

Και αυτά δεν τα λέω εγώ τα λένε οι επιστήμονες!

Καλό να σας κάνει!