Γλυκά κουταλιού σταφύλι υπάρχουν πολλά και σε πολλές παραλλαγές ,όμως για μένα γλυκό κουταλιού σταφύλι με την αρμπαρόριζα…πιο κλασσικό και φίνο από αυτό το πιατάκι δεν γίνεται.
Η συνταγή είναι της Μαμάς Ελενίτσας (Μωραίτη), που τυχαίνει να είναι και μητέρα δύο υπέροχων γυναικών, φιλενάδες μου και οι δύο και τρελοκόριτσα.
Γιατί ως γνωστόν εκεί τρως τα καλύτερα γλυκά κουταλιού, στα σπίτια των μαμάδων.
Και ζητάς ξελιγωμένη την συνταγή και αυτές την κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό και μόνο αν σε θεωρούν άξια νοικοκυρά την μοιράζονται μαζί σου, για να πιάσει τόπο το αριστούργημα τους.

Υλικά
2 κιλά σταφύλι (σουλτανίνα)  
1 κιλό ζάχαρη
 2 φλιτζάνια νερό 
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα (προαιρετικά) 
1 λεμόνι (χυμός) 

Εκτέλεση
Aφού πλύνουμε το σταφύλι και το στραγγίσουμε, το βάζουμε σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6′ – 7′. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Αφήνουμε το γλυκό να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι, τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσει  για 1′. Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα: αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνουμε για 10′ στους 200 μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία :Αλέξανδρος Αντωνιάδης