Η συνταγή της γιαγιάς στην Κράνα στο Μητάτο φτιάχνουμε νοστιμιές με κατσικίσιο γάλα.

«Η συνταγή της γιαγιάς» στην Κράνα Μυλοποτάμου συναντά την κυρία Ελένη Κόκκινου στο σπίτι του βοσκού. Με το γάλα από τις κατσίκες που αρμέξαμε και κυρίως από την κατισκούλα Αμάλθεια που είχε άφθονο γάλα, φτιάχνουμε : Αλμυρό ρυζόγαλο, πιταράκια αλλά και τυρί!

Η Κράνα είναι ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό, κτισμένη στους πρόποδες του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 610 μέτρα. Το Μητάτο είναι ένα πολύ μικρό σχετικά οικοδόμημα της ελληνικής υπαίθρου που σημαίνει  «κατάλυμα του βοσκού», ενώ χρησιμοποιείται  και ως τυροκομείο για την τυροκόμιση αλλά και φύλαξη του γάλακτος. Εκτός από την ορεινή Κρήτη το συναντάμε και στις Κυκλάδες.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό metatum, το οποίο σημαίνει στρατιωτικό κατάλυμα. Στα βυζαντινά χρόνια τη λέξη μητάτο την έλεγαν με την έννοια του προσωρινού καταλύματος, ο χώρος χρησιμοποιούταν  για χρήση προσωρινής διαμονής  μετακινουμένων στρατιωτών, αγγελιοφόρων, καθώς και άλλων επισήμων στις διάφορες πόλεις και χωριά. Έτσι η χρήση του απλώθηκε έτσι ώστε να καλύψει και τις ανάγκες κτηνοτρόφων και γεωργών σε απομακρυσμένα σημεία από τα χωριά τους, για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, για ανάπαυση αλλά και για διανυκτέρευση.

Δημιουργός του συγκεκριμένου Μητάτου ο Παπα-Ανδρέας Κόκκινος ,ο οποίος μας φιλοξένησε και έφερε την μητέρα του να μας φτιάξει διάφορα καλούδια! Συγκεκριμένη συνταγή δεν μας έδωσε. Άλλωστε εκεί όλα γίνονται «με το μάτι» δεν υπάρχουν ζυγαριές και φλιτζάνες, μόνο αγάπη για την παράδοση και για τους φιλοξενούμενους!

Μία μοναδική εμπειρία που πραγματικά θα μας μείνει αξέχαστη. Και σε εσάς μέσα από τις εικόνες και τις αφηγήσεις. Δώσαμε ραντεβού με τον Παπα-Ανδρέα και για άλλες εξορμήσεις εκεί γύρω. Σύντομα σε αυτό το απόκοσμα άγριο τοπίο, ψηλά  σαν τους αετούς που πετάνε σε αυτά τα ύψη.