Η συνταγή της γιαγιάς

Εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα

Με  την Εύα Παρακεντάκη

 

Χωριό Γαλιά

Η Γαλιά είναι χωριό της επαρχίας Καινούργιου, στο Δήμο Μοιρών του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του κάμπου της Μεσσαράς, 5 χλμ. βορειοδυτικά των Μοιρών και 57 χλμ. από το Ηράκλειο. Παράγει λάδι, σιτηρά και οπωροκηπευτικά.

Για το πώς πήρε το όνομα του το χωριό υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Εγώ άκουσα από τους ηλικιωμένους κατοίκους δύο και σας τις μεταφέρω και τις δύο στην εκπομπή.

Εκεί λοιπόν ήμουν καλεσμένη της κυρίας Ειρήνης Μακρυδάκη και μου έφτιαξε χειρομυλόπιτες, που το όνομα τους προκύπτει από τον χειρόμυλο που άλεθαν το στάρι.

Η κανονική συνταγή δεν είχε καθόλου αλεύρι, παρά μόνο αλεσμένο στάρι. Η κυρία Ειρήνη όμως επενέβη  η ίδια στη παράδοση που βρήκε από την μαμά της και πρόσθεσε το αλεύρι και τη μαγιά για να γίνουν πιο αφράτες!

Μάλιστα μου έδωσε και την ενναλακτική για τις νέες κοπέλες αν δεν βρουν αλεσμένο στάρι να βάλουν αλεύρι ολικής!

Εγώ από την δική μου πλευρά, έμεινα απλά να κοιτώ με δέος την όρεξη για ζωή και για παρέα της κυρίας Ειρήνης. Μάθημα ζωής σε όλα τα επίπεδα οι μεγάλοι άνθρωποι και όπου τους βρίσκεται να τους κάνετε παρέα. Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε αν αγκαλιάσουμε τις ρίζες μας και δώσουμε αγάπη στην παράδοση και τις αξίες μας.

 

Η συνταγή λοιπόν έχει και βίντεο!

Υλικά

1 ποτήρι αλεσμένο στάρι ή αλεύρι ολικής

1 ποτήρι αλεύρι ΓΟΧ

1 ποτήρι χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 κ.γ. Αλάτι

1 κ.γ. Ζάχαρη

Μέλι και πετιμέζι

Ένα πιάτο με νερό για τα χέρια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε χλιαρό νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και αλεύρι. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι. Πλάθουμε και σκεπάζουμε πάλι μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.

Στη συνέχεια βάζουμε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και έχουμε δίπλα μας ένα πιατάκι νερό, βουτάμε τις παλάμες μας και πιάνουμε το ζυμάρι, το ανοίγουμε στο χέρι και το γεμίζουμε με τυρί, κλείνουμε σε μπαλάκι και το πατάμε να γίνει πλακέ. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρει το χαρακτηριστικό ροδοψημένο χρώμα. Το νερό το έχουμε για να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας.

Σερβίρουμε σκέτες με μέλι ή με πετιμέζι.

Δείτε βίντεο εδώ!