Ένα παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης

 

Άτομα 6

Προετοιμασία 20’

Μαγείρεμα 90’

Δύσκολη

Υλικά

½  κιλό ασκόλυμπροι καθαρισμένοι
1 κιλό κατσικάκι γάλακτος
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
½  φλ. ελαιόλαδο
2 αυγά
2 λεμόνια
Αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τους ασκολύμπρους και τους πλένουμε πάρα πολύ καλά.

Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Όταν το κρέας αρχίζει να αλλάζει χρώμα, το αλατίζουμε και του προσθέτουμε νερό. Μαγειρεύουμε εντελώς το κρέας σε χαμηλή φωτιά  εώς ότου μαλακώσει. Προσθέτουμε τους ασκολύμπρους και αν χρειάζεται λίγο νερό ακόμα.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει εντελώς και το φύλλο και ο φλοιός τους.

Εν τω μεταξύ και λίγο πρίν κλείσουμε τη φωτιά ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών με αργή ροή ,λίγο-λίγο, σαν κλωστή, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα των αυγών. Στη συνέχεια προσθέτουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο ζουμί από την κατσαρόλα μας που εξακολουθεί να βράζει στα αυγά,Αφού βάλουμε 2-3 κουτάλες της σούπας, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό. Επιστρέφουμε στη φωτιά για ένα λεπτό το φαγητό μας. Σερβίρουμε με προζυμένιο ψωμί.

 

Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και την ξαναβάζουμε στο μάτι για ελάχιστη ώρα, μέχρι να φανούν μια-δυό  φουσκίτσες βρασμού! Την αποσύρουμε οριστικά από το μάτι και σερβίρουμε.