Η πρόσκληση έφτασε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την Νανά Δαριώτη και αφορούσε 15 blogs,μεταξύ των οποίων και 3 travelblogs.
Και ήταν πολλά τα θέλγητρα της οπότε και εγώ δεν αντιστάθηκα,πήρα το αεροπλάνο και προσγειώθηκα στο Καπανδρίτι (ε οκ στα Σπάτα).
 
 
Το πρόγραμμα περιελάμβανε :
 
11:30-12:30 Ξενάγηση στο Μουσείο Οίνου. Όπου σταθήκαμε ιδιαίτερα στην αίθουσα που παλαιώνει το Aceto Botanico.
12:30-13:30 Το κρασί στην καθημερινότητά μας 
(Βασικοί τύποι, Γευστική δοκιμή, Αρμονίες με το φαγητό). 
Με τον δημοσιογράφο οίνου Α.Ν. Ανδρουλιδάκη. 
 
13.30-15.30 Μαγειρεύοντας με Βαλσαμικό Ξίδι Botanico Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.
 Με τον σεφ Γιώργο Στυλιανουδάκη.
 
15:30-17:00 Γεύμα, όπου δοκιμάσαμε όσα μαγειρέψαμε. 
 
 Σαλάτα πράσινη με Red Seal 
 
 Το Aceto Botanico Red Seal παλαιώνει για έξι χρόνια σε βαρέλια των 40 και 50 λίτρων από ξύλο Δρυός και Καστανιάς. Τα μικρότερα βαρέλια εντείνουν την επιρροή των ξύλων και ο συνδυασμός τους έχει σαν αποτέλεσμα ένα πιο σύνθετο μπουκέτο. Η μεγαλύτερη συμπύκνωση και η ελαφρά μεγαλύτερη οξύτητα, βοηθούν ώστε να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις ανάγκες του μαγειρέματος διατηρώντας τον γευστικό και αρωματικό του χαρακτήρα αλλά και στην συνοδεία εύγευστων σαλατών.
 
Κουνέλι στο τηγάνι με Λευκό Botanico 
 
 
Από επιλεγμένα σταφύλια Semmilon συμπυκνώνουν το γλεύκος και το οδηγούν σε ζύμωση.
Μετά από μία προσεκτική διαδικασία οξοποίησης προκύπτει αυτό το αρωματικό πυκνό χρυσοκίτρινο ξύδι.
 
 Μαρινάδα κόλιανδρου για χοιρινό ψαρονέφρι 

με ξίδι Botanico II 

Από επιλεγμένα σταφύλια Semillon συμπυκνώνουμε το γλεύκος και το οδηγούμε σε ζύμωση. Μέσα από μια προσεκτική διαδικασία οξοποίησης προκύπτει ένα πυκνό, αρωματικό ξίδι, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ποικιλία aceto. Παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων. Η παρατεταμένη επαφή με τη δρυ αυξάνει την αρωματική του ένταση και την πυκνότητα του καθώς και τη δυνατότητα του να συμπληρώνει πιο απαιτητικά πιάτα.
 
Γλυκόξινη σάλτσα για κοτόπουλο με ξίδι Botanico Brown Seal
 
 
Το Aceto Botanico Brown Seal παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων για τέσσερα χρόνια. Πέρα από τη συμπύκνωση, φυσικό αποτέλεσμα της παλαίωσης, η χρήση βαρελιών βοηθάει στο να αποκτήσει πολύπλοκα αρώματα.
 
Παγωτό βανίλια με ξίδι Botanico Gold Seal
 
 
Ακολουθώντας την διαδικασία παραγωγής των διάσημων balsamico tradizionale, η παλαίωση του Aceto Botanico Adriani Gold Seal γίνεται σε συστοιχίες μικρών βαρελιών και διαρκεί οκτώ χρόνια. Το διαδοχικό πέρασμα από βαρέλια 50 έως 3 λίτρων φτιαγμένα από Δρυ, Καστανιά, Κερασιά και Μέλιο έχει σαν αποτέλεσμα ένα πλουσιότατο αρωματικά άρτυμα ικανό να μεταμορφώσει στην κυριολεξία τις πιο απλές ή σύνθετες γευστικές δημιουργίες. Χρησιμοποιήστε το με φειδώ σε ψητά φιλέτα, ριζότο, ώριμα τυριά και φρέσκες φράουλες ή πρωτοτυπήστε σερβίροντας το σε πανακότα ή παγωτό βανίλια και εντυπωσιάστε.
 
Συνταγές που έχουν δημιουργηθεί με τα παλιωμένα ξίδια
 
 
 
Και έρχονται και άλλες…!!
 
Το κτήμα Λαζαρίδη