Όπου και να πας στην Κρήτη ο μαγικός συνδυασμός μυζήθρα και ζυμάρι θα βρεθεί στο πιάτο σου!  Από Σφακιανές μέχρι και αγνιόπιτες,  μυζηθροπιτάκια αλλά και νεράτες. Καλιτσούνια αλλά και λυχναράκια!

Στο Λασίθι όμως και συγκεκριμένα στο χωριό Κριτσά φτιάχνουν αυτές τις ιδιαίτερες μυζηθρόπιτες τις  οποίες τις λένε νεράτες , γιατί η διαδικασία ανοίγματος του φύλλου μέσα στο καυτό τηγάνι γίνεται με νερό. Βέβαια τις νεράτες τις φτιάχνουν σε όλο το Λασίθι. Τις σερβίρουν με μέλι και πολλές φορές σε κάποια χωριά του Ηρακλείου τις έχω συναντήσει και με κανέλα.

Τις θυμήθηκα, τις λιμπίστηκα και πήγα στο Crete mou, που έχει όλα τα υλικά μαζεμένα.

Υλικά για το ζυμάρι

500 γρ. αλεύρι ΓΟΧ Crete mou

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό Crete mou

1 ½  κούπα νερό χλιαρό (ίσως χρειαστεί και λίγο ακόμα)

1 σφηνάκι ρακί Crete mou

4 κ.σ. ελαιόλαδο Crete mou

 

Υλικά για τη γέμιση

500 γρ. ξινομυζήθρα

 

Υλικά για από πάνω

Μέλι Crete mou

κανέλα

 

Εκτέλεση για τη ζύμη

Στο μίξερ ή και στο χέρι βάζω όλα τα υλικά της ζύμης μαζί και ζυμώνω δημιουργώντας μία  μαλακή ζύμη. Ζυμώνω πολύ καλά. Η συγκεκριμένη ζύμη πρέπει να κολλάει στα χέρια. Αφαιρώ τη ζύμη από τα χέρια και στη συνέχεια την τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο έχει καπάκι. Απλώνω το λάδι στην επιφάνεια, κλείνω το μπολ μου με το καπάκι του και βάζω στο ψυγείο να ξεκουραστεί  για τουλάχιστον 6 ώρες.

Η ζύμη μου θα βγάλει  φυσαλίδες και θα φουσκώσει, και ας μην έχω βάλει μαγιά.

 

Πως φτιάχνουμε τις πίτες μας

Βάζουμε μπροστά μας το μπολ με τη ζύμη, ένα μπολ με σπασμένη τη ξινομυζήθρα μας, προσοχή να είναι ξινομυζήθρα όχι πηχτόγαλο και ένα μπολ με παγωμένο νερό.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί.

Αρχικά βρέχουμε τα χέρια μας βουτώντας τα μέσα στο μπολ με το νερό, στη συνέχεια κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος όσο κλείνει η χούφτα μας, το ανοίγουμε στο χέρι μας, βάζουμε ξινομυζήθρα 2-3 κ.σ. και διπλώνουμε την πίτα να κλείσει και να γίνει μία μπάλα.

Βρέχουμε ξανά τα χέρια μας  και τη βάζουμε στο τηγάνι. Σχηματίζουμε το χέρι μας μπουνιά, το βουτάμε στο νερό και πιέζουμε την πίτα  μέσα στο τηγάνι έτσι ώστε να ανοίξει και  να απλωθεί από το κέντρο προς τα έξω. Ψήνουμε από την μία πλευρά και στη συνέχεια γυρνάμε από την άλλη. Γυρίζουμε μόνο μία φορά. Σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.