Δροσουλίτες ένα οπτικό  φαινόμενο ή οι προστάτες του κάστρου;

Δροσουλίτες

Αυτό το ερώτημα με έφερε Ιούνη ξημέρωμα στον συγκεκριμένο τόπο για να παρατηρήσω και εγώ γύρω από το Φραγκολάστελλο ,σταΣφακιά στη νότια Κρήτη, αυτό το φαινόμενο που φέρνει ψαγμένους επισκέπτες στην περιοχή.

Το φαινόμενο αυτό λοιπόν  παρατηρείται  κάθε χρόνο τους μήνες Μαΐο και Ιουνίου κατά τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για κινούμενες σκιές που εμφανίζονται στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου, από τις γύρω ορεινότερες περιοχές. Το όνομά τους είναι απόλυτα συνδυασμένο  με την εμφάνισή τους τις πολύ πρωινές ώρες, μαζί με την πρωινή δροσιά.

Η λαϊκή  παράδοση συνδέει το φαινόμενο με τη φονική μάχη  που έγινε στην περιοχή τον Μάιο του 1828 ανάμεσα στους εξεγερμένους κατοίκους της περιοχής και στους τούρκους. Οι σκιές που εμφανίζονται  θυμίζουν φιγούρες ιππέων. Κινούνται από το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπου προς το Φραγκοκάστελλο. Το  άλλο «τυχαίο» γεγονός είναι ότι η εποχή που παρατηρείται το φαινόμενο συμπίπτει με την εποχή που διεξήχθη η φονική μάχη μεταξύ των εξεγερμένων κατοίκων (περίπου 600 άτομα) και τουρκικού σώματος (10.000 τούρκοι στρατιώτες).

Συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου 1828 ξέσπασε  μάχη μεταξύ ελληνικού σώματος με επικεφαλής τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη και του  τουρκικού σώματος με επικεφαλή τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά στην οποία ηττήθηκαν δυστυχώς οι Έλληνες, πέφτοντας οι περισσότεροι από αυτούς νεκροί. Ο θρύλος λέει ότι οι στρατιώτες έμειναν άταφοι,μέχρι που ένας δυνατός άνεμος έφερε άμμο από την παραλία της Ορθής άμμου και κάλυψε εντελώς τα νεκρά σώματα.

Βέβαια  αποδεκτές επιστημονικά εξηγήσεις αποδίδουν το φαινόμενο σε αντικατοπτρισμό ή σε οφθαλμαπάτη. Το φαινόμενο λοιπόν κατά τους επιστήμονες, οφείλεται σε οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς. Η ελαφριά ομίχλη μοιάζει συχνά να δημιουργεί διάφορες φιγούρες καβαλάρηδων.

Και μία άλλη εξήγηση μας περιγράφει ότι  το φαινόμενο οφείλεται σε αντικατοπτρισμό εικόνων από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Οπότε  οι σκιές των ιππέων που παρατηρούνται δεν είναι παρά αντικατοπτρισμός των  καμηλιέρηδων της ερήμου.

Δροσουλίτες

Τα στοιχεία που σας παρέθεσα τα άντλησα από ντόπιους και το Βικιπαίδεια. Η επιλογή ποιας από τις τρεις εκδοχές θα πιστέψετε είναι δική σας. Το μόνο που είναι σίγουρο όμως είναι ότι μετά από την βουτιά μου στα καταγάλανα νερά του Λιβυκού, πείνασα! Οι ξεναγοί σε αυτή την βόλτα ο Νίκος και η Σοφία με τον μικρό Γιώργο με πήγαν σε ένα φανταστικά όμορφο και παραδοσιακό ταβερνάκι.

Πάντα όταν βρίσκομαι σε τέτοιους τόπος,παρακαλώ κρυφά από μέσα μου να έχει καλό φαγητό για να ολοκήρωθεί όμορφα η περιπέτεια με τα φαντάσματα και τις πρωινές δροσιές.

Ο Μανούσος ήρθε αμέσως και μας καλοσόρισε! Μόλις είχε πιάσει ένα ανακουφιστικό δροσερό αεράκι και η δίψα μας ικανοποιήθηκε με μία ΠΟΛΥ παγωμένη και ΣΩΣΤΑ παγωμένη μπύρα. Μέχρι να παραγγείλουμε το τραπέζι είχε γεμίσει.

Η Κατερίνα!

Μαγείρισσα η Κατερίνα Μανουσέλη Πετράκη!

Το χρυσοχέρα είναι λίγο,έψαχνα να βρω κάτι να είναι μέτριο,τίποτα!

Όλα τα πιάτα μερακλίδικα μαγειρεμένα με πρώτη ύλη άριστη και παρουσίαση! Άνθρωπος  που αγαπάει το φαγητό και ψάχνει τα υλικά για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.Από το μποστανάκι της πολλά από τα λαχανικά, ντόπια κρεατίκα, ψάρια ψαρεμένα από το Λιβυκό, από ψαράδες της περιοχής. Όλα προσεγμένα και πεντανόστιμα!

Αλλά αυτό που μου πήρε τα μυαλά και με έκανε να ξεχάσω μέχρι και τους Δροσουλίτες ήταν το αρνί με μυζήθρα!!

Αρνί με μυζήθρα

Δεν έχω να σου πω λόγια, το κρέας έφυγε από το κόκκαλο με το που το άγγιξα! Η τηγανιτή πατάτα δίπλα σε ελαιόλαδο, απλά έπος! Η μυζήθρα σε απόλυτη αρμονία με την λιπαρότητα του κρέατος συμπλήρωνε το πιάτο απλά αριστοτεχνικά!

Το Χανιώτικο μπουρέκι μέσα σε ατομικό γαστράκι από πηλό είχε ψηθεί τέλεια. Δεν πρόλαβα να ανοίξω το καπάκι και εξαφανίστηκε!

 

 

Χανιώτικο μπουρέκι

Η φάβα βελούδινη με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και τα πιταράκια σπιτικά με ένα κατάλευκο κρατσανιστό φύλλο.

Φάβα- πιταράκια χόρτου και τυριού χειροποίητα

Το τζατζίκι ελαφρύ και απόλυτα καλοκαιρινό και η σαλάτα είχε απ όλα. Ξερά σύκα,πρασινάδες και εξαιρετικό ελαιόλαδο!

Το σαγανάκι σε μπαστούνι μας έκανε να αναρωτηθούμε και να ασχοληθούμε μαζί του και τα ντολμαδάκια ξαναήρθαν στο τραπέζι επαναληπτική σε 5 λεπτά!

 

Το αρνί με σταμναγκάθι αγαλίασε την ψυχούλα μου με την απαραίτητη γλυκό-πίκρα του.

Αρνί με σταμναγκάθι

Η Κατερίνα φτιάχνει και κοσμήματα και τσαντάκια με το βελονάκι! Άξια γυναίκα σας λέω,μερακλίνα!

Όλα αυτά τα καταχαρήκαμε με θέα ……τον θρύλο..

Και αν σας γοητεύουν και εσάς οι θρύλοι και τα κρυμμένα μυστικά,σας προτείνω αυτή τη βόλτα με κατάληξη στην ταβέρνα της όμορφης Κατερίνας! Και που ξέρεις αν δεν δεις τους Δροσουλίτες, θα γευθείς της νοστιμιές της Κρήτης! Εγώ θα ξαναέρθω σίγουρα να δοκιμάσω την μακαρονάδα με κολοχτύπες! Έμαθα τα καλύτερα..έχω και εγώ τις πηγές μου!