Γλυκά της χαράς σε γάμους ή βαφτίσια…Για να είναι γλυκιά η ζωή του ζευγαριού ή του νεοφώτιστου. Οι γυναίκες του χωριού αρχίζουν, σε ποιο σπίτι θα κάνουν τα γλυκά του γάμου,  σε ποιο φούρνο θα τα ψήσουν,  ποιες γυναίκες θα έρθουν, τι υλικά θα χρειαστούν ,τι θα ταΐσουν τις γυναίκες που θα έρθουν. Ένας  χαμός ….

Λίγες μέρες πριν το γάμο η μάμα της νύφης τα έχει όλα έτοιμα. Από το πρωί αρχίζουν να μαζεύονται οι γυναίκες του χωριού που θα βοηθήσουν.  Καφεδάκι, κους κους και ξεκινάμε…

Και να τα καρυδιά, και να τα αμύγδαλα και να τα σουσάμια, οι λεκανίδες παίρνουν φωτιά από τα ζυμώματα. Μέχρι το μεσημέρι που αρχίζουν και βάζουν τις πρώτες λαμαρίνες στο φούρνο όλο το χωριό έχει μυρίσει κανελογαρύφαλλα  και μέλι.

Και επειδή αφορμή ψάχνουν για γλέντι, τα τραγούδια δε λείπουν, τα πειράγματα, τα γέλια και άμα τους έρθει ρίχνουν και καμιά  γυροβολιά. Μέχρι που κάποια στιγμή έρχεται και η νύφη, να δει αν της φτιάχνουν  καλά τα γλυκά και αρχίζουν τις μαντινάδες.

 

“Νύφη μου κερά νύφη μου το πρώτο ζυμωτό σου, ζάχαρη να’ναι  τ ‘αλεύρι σου και κάδιο το νερό σου .

Αγγέλοι ζωγραφίσανε το καμαρόφρυδό σου και το κοντύλι ήσταξε ελιά στο μάγουλό σου.”

Όλα αυτά , γιατί τα έζησα , τα είδα , τα γεύτηκα , τα μυρίστηκα.

Αυτή είναι η Κρήτη μας, η παράδοση μας και δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Γιατί πιστεύω ότι μια συνταγή δεν είναι απλά μια συνταγή. Είναι οι εικόνες που κουβαλάει, οι αναμνήσεις, οι αισθήσεις, οι μυρωδιές  και έτσι πρέπει να τις μεταφέρουμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές .

Φύλλο 

1 & ½ Ποτήρι νερού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζανάκι αλισίβα (γνώστη ως  αλουσά ) ή 1 φλιτζανάκι νερό στη μύτη κουταλάκι σόδα

1 φλιτζανάκι ρακί

1 μπέικιν πάουντερ 20γρ

1 αμμωνία 30γρ

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Χυμό από μισό λεμόνι

1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσης )

 

ΓΕΜΙΣΗ 

500γρ. καρύδια

250γρ. αμύγδαλα

150γρ. σησάμι

½  φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

1,5 κουταλάκι κανέλα

1,5 κουταλάκι γαρίφαλο

2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο

3 κουταλιές ελαιόλαδο

ΣΙΡΟΠΙ 

1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

½ ποτήρι μέλι

1 ξύλο κανέλας

 

Ξεκινώ να φτιάχνω το φύλλο μου . Ανακατεύω το λαδί με τη ζάχαρη , ( δεν χρειάζομαι μίξερ.) Προσθέτω την αλουσά. Τώρα όσο αφορά την αλουσά. Μπορώ να την αντικαταστήσω με τη σόδα και το νερό αλλά να ξέρετε έχει διαφορά.  Η αλουσά βοηθά το γλυκό να γίνει πιο τραγανό. ( Την αλουσά την φτιάχνουμε. Για ένα ποτήρι νερού βάζω δυο κουταλιές της σούπας στάχτη , προσοχή στάχτη από ξύλα όχι από κάρβουνα. Τα βάζω σε ένα κατσαρόλι να βράσουν μόλις πάρουν δυο τρεις βράσεις το κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω για λίγο να κάτσει η στάχτη. Αρχίζω μετά με ένα μικρό τρυπητό ή καλύτερα με τούλι να αδειάζω το υγρό από ένα σκεύος σε ένα άλλο σιγά σιγά  μέχρι το υγρό να φαίνεται σχεδόν διάφανο.) Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά μου. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακιά και να μπορεί να ανοίξει με ξυλίκι.

Φτιάχνω το σιρόπι μου και το αφήνω λίγο να κρυώσει. Βάζω τα καρύδια και τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι για να τα καβουρδίσω.  Μετά τα κοπανίζω ή σε ένα μίξερ να μην γίνουν σκόνη πρέπει να φαίνονται. Καβουρδίζω ξεχωριστά το σησάμι και το κοπανίζω , μόνο του σε ένα γουδί,βγάζει περισσότερα αρώματα.

πατ

Βάζω σε μια λεκάνη όλα μου τα υλικά

image012

Και στο τέλος προσθέτω το σιρόπι. Πρέπει να είναι ένα μείγμα σχετικά στέρεο αλλά να έχει υγρασία.

image013

Φτιάχνω μικρά μπαλάκια τη ζύμη μου και την ανοίγω με ξυλίκι λίγο από όλες τις πλευρές. Βάζω μια μεγάλη κουταλιά γέμιση στο μισό φύλλο και σκεπάζω με άλλο μισό , φτιάχνω ένα ημιστρόγγυλο , πατώ τις άκρες με ένα πιρούνι για να γίνει πιο όμορφο.

Βάζω τα πατούδα μου σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στους 180 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου.

image014

Τα αφήνω να κρυώσουν και τα πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.

Για τις πολύ μερακλήνες (όποια θέλει ) πριν πασπαλίσουμε με τη άχνη ζάχαρη μπορούμε να ραντίσουμε τα πατουδά μας με λίγο ανθόνερο.

image015

Καλή επιτυχία

Την συνταγή και όλες τις πληροφορίες μας γύρω από το παραδοσιακό αυτό γλυκό, μας της έδωσε η φίλη του Blog Νεκταρία .