Τέσσερις μέρες στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ,μασούλησα την Ελλάδα μας μπουκιά-μπουκιά! Καλλιστεία προϊόντων τα ονόμασα και  λίγα λέω! Όταν έβρισκα χρόνο κατέβαινα από την σκηνή του Μαγειρεύουμε Ελλάδα και τρύπωνα ανάμεσα στους αληθινούς πρωταγωνιστές αυτής της Έκθεσης! Τους ανθρώπους και τα προϊόντα τους! Όλα τα προϊόντα χωρίς καμία υπερβολή  ήταν εξαίσια! Κάποια όμως μου έκαναν λίγο παραπάνω κλικ στους γευστικούς μου κάλυκες.

Πάμε να σας τα παρουσιάσω λοιπόν και θα ξεκινήσω με ένα προϊόν που λατρεύω,το ελαιόλαδο.

Ziro Sitia Ελαιόλαδο

Οι ελαιώνες τους βρίσκονται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας της UNESCO.

Στις ορεινές περιοχές της ανατολικής Κρήτης στο χωριό ΖΗΡΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ, γεννιέται και ωριμάζει ο καρπός της ελιάς λουσμένος από το άπλετο φως του ήλιου και γεμάτος από τους χυμούς και τα αρώματα της κρητικής γης.

Μια περιοχή με ιδιαίτερο μικροκλίμα και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης του ελαιόλαδου της. (Π.Ο.Π Σητεία Λασιθίου Κρήτης). Εκεί μετά από παραδοσιακή καλλιέργεια και προσεχτική συγκομιδή του καρπού της ελιάς, με σεβασμό στο δέντρο και στο περιβάλλον, παράγεται το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο ZIRO SITIAS.

Το λάδι μου μου αρέσει να το δοκιμάζω στην σαλάτα.Το άριστα ίσως δεν μπορεί να περιγράψει τη γεύση του.

Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Τυροκομείο Ζωζεφίνος

Μεγάλη η διαδρομή και η παράδοση της οικογένειας Βακόνδιου, που ασχολείται παραδοσιακά με την κτηνοτροφία. Μόνοι τους παράγουν γάλα εξαιρετικής ποιότητας που επεξεργάζονται και δημιουργούν τυριά θαύμα! Δεν ξέρω πιο να σας προτείνω απ όλα! μάλλον όλα! Αλλά επειδή μου αρέσουν τα μπερδέματα, αυτό που ξεχώρισα φέτος είναιTο Τρίπτυχο Σύρου φτιαγμένο από συνδυασμό τριών ειδών γάλακτος: αγελαδινό , πρόβειο, κατσικίσιο. Με ζεστό προζυμένιο ψωμάκι λουσμένο με ελαιόλαδο και θυμάρι ένα κομμάτι “τρίπτυχο” σε μεταφέρει σε πελάγη Συριανής ευτυχίας!

Έφαγα βέβαια και το ρυζόγαλο το οποίο ήταν ένα ποίημα γεύσης.

Zore Zalo

Ζόρε ζάλο στην κρητική ντοπιολαλιά σημαίνει δύσκολο βήμα . Διφορούμενο όνομα,ήταν δύδκολο το επιχειρηματικό βήμα ή είναι δύσκολο το βήμα μετά την τσικουδιά?! Και τα δύο ήταν η απάντηση και χαίρομαι πολύ που έπιασα το νόημα!

Το μπουκάλι απόλυτα καλαίσθητο και τα γράμματα επάνω είναι εκεί για να μας θυμίσουν πως διαβάζουμε μετά από την κατανάλωση της τσικουδιάς των 43% βαθμών και της διπλής απόσταξης.

Στην πρώτη κιόλας γουλιά μου ήρθαν αρώματα  λουλουδιών την Κρητικής φύσης ,είχε βελούδινη υφή, και πυκνό σώμα. Δοκιμάζοντας αυτή την τσικουδιά χάρηκα απίστευτα αλλά σκίασε και λίγο το μυαλό μου,  αν όλοι οι Κρητικοί παρήγαγαν τέτοιας ποιότητας τσικουδιά με τέτοια συσκευασία, θα ήμασταν κορυφή στα αποστάγματα. Τους παρακινώ λοιπόν να δοκιμάσουν Zore Zalo για να πάμε την Κρητική τσικουδιά στον παγκόσμιο χάρτη στη θέση που της αξίζει.

pandrosia

Pandrosia. Μια οικογενειακή επιχείρηση- μια υγιής, «πράσινη» εταιρία. Πάμε στο νησί που βρίσκεται ένα από τους αρχαιότερους χώρους θεραπείας το Ασκληπιείο,οπού εκεί δίδασκε ο Ιπποκράτης.

Η οικογένεια Δρόσου έχει βαθιές ρίζες, στο πανέμορφο νησί της Κω.

Ο Παύλος Δρόσος είναι ένας άνθρωπος, που έχει μια ιδιαίτερη, βιωματική σχέση με τη φύση του τόπου του. Μια βαθιά γνώση των σπάνιων φυσικών, βιολογικών θησαυρών, που κρύβει το νησί του. Πριν κάποια χρόνια, αποφάσισε να φυτέψει στα κτήματά του, στο Πυλί της Κω, το Θαύμα της Φύσης, που ονομάζεται αλόη.

Σε αυτό το ταξίδι εξερεύνησης του θαύματος της αλόης, ο Π. Δρόσος είχε στο πλευρό του, όλη την οικογένεια. Σήμερα, η pandrosia είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που σε ένα πρώτο στάδιο, καλλιεργεί βιολογική αλόη, κορυφαίας ποιότητας.

Η οικογένεια Δρόσου επιμελείτα Η οικογένεια Δρόσου επιμελείται, με προσωπική αφοσίωση, κάθε στάδιο παραγωγής. Από την καλλιέργεια και την έρευνα, μέχρι την επιλογή των συνεργατών και την παραγωγή κάθε προϊόντος, προκειμένου όλα τα στάδια να υλοποιούνται με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο.

Σήμερα, η οικογένεια Δρόσου και οι συνεργάτες της δεσμεύονται πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κάθε προϊόν, που υπογράφουν με υπερηφάνεια, θα κάνει ό,τι υπόσχεται και θα υπερβαίνει τις προσδοκίες του καταναλωτή, που το επιλέγει και το εμπιστεύεται.

Ξεχώρισα τη μαρμελάδα σύκο και τα τριβελάκια αλόης! Να τα δοκιμάσετε!

Βλάμης

Και πάμε πάλι μία βόλτα μέχρι τη Σύρο! Κηπευτικά προϊόντα Σύρου Βλάμης. Εκτός ότι παράγει απ’οτι μπορείς να φανταστείς, τα βάζει και σε βαζάκια και μας κλέβει τον νου με τις γεύσεις του.Δοκίμασα απ όλα! Με άφησε άφωνη το γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι και η υπέροχη κάπαρη του!

Αμάρι Κρητικά γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Με σεβασμό στην παράδοση, με γνώση της τέχνης της τυροκομίας , με εμμονή στην άριστηποιότητα του τελικού προϊόντος, με επιμονή στην τήρηση της ορθής επεξεργασίας, με υπομονή στους χρόνους ωρίμανσης, με διάθεση για συνεχή βελτίωση και εξέλιξη, μα πάνω απ’ όλα με αγάπη για τον άνθρωπο και ενδιαφέρον για την διατροφή του, δημιουργούνε το τυρί που όλοι θέλουμε να έχουμε στο τραπέζι μας.

 

Στα πόδια του Ψηλορείτη απλώνεται η καταπράσινη κοιλάδα με τα δεκάδες χωριά και τους ατέλειωτους ελαιώνες.

Με τον σπάνιο φυσικό πλούτο και τα 1642 αυτόχθονα και αυτοφυή είδη χλωρίδας.

 

Κατσίκες και πρόβατα βόσκουν τα άγρια βότανα και τα χορταρικά, πίνουν το νερό της πηγής και ξαποσταίνουν κάτω από τις μηλιές και τις κερασιές.

Για να δώσουν το άλλο πρωί το γάλα τους, εκείνο που θες να δώσεις στο παιδί σου, να το πήξεις για το τυρί σου, να πάρεις τον αφρό του και να το αλείψεις στο ψωμί σου.

Δοκιμάστε τα όλα! Κατσικίσια και αιγοπρόβεια! Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις Αμαρίνο και τυροζούλι!

Και το ταξίδι της γεύσης θα συνεχιστεί γιατί νιώθω την υποχρέωση να σας μεταφέρω την έκθεση μέσα από περιγραφές στο τραπέζι σας!

Συνεχίζεται…..