Σήμερα βρέθηκα στα Σφακιά καλεσμένη .

Ετσι λοιπόν η Νέα τηλεόραση Κρήτης και όλο το συνεργείο μας,βρέθηκε στα μοναδικά Σφακιά για δύο επεισόδια γεμάτα εικόνες από φαράγγια,βουνά και παραλίες. Εικόνες μελένιες και χαρουποποξιμαδένιες…εικόνες ψυχής που μέσα από την μικρή οθόνη θα σας ταξιδέψουν στον τόπο που λατρεύω,τα Σφακιά!

Εκεί μας περίμενε ο Σταύρος Μαγγελάκης συνέταιρος του μοναδικού χώρου που έχει δημιουργηθεί με πολύ αγάπη από τις προηγούμενες γενιές και συνεχίζεται ακόμη. Μπαίνοντας στην “βόλτα” με τις ταβέρνες των Σφακίων είναι μία όαση δροσιάς καλαισθησίας και μοναδικών αρωμάτων που ξεπηδούν μέσα από την ανοιχτή κουζίνα και σε κάνουν να θέλεις να κάτσεις ο-πω-σδή-πο-τε!

Με το που κάτσαμε μας έφεραν το ψωμάκι. Και εκεί έπεσε το μυστικό:

-Εύα προσοχή πως σερβίρεις το ψωμί, είναι λόγος παρεξήγησης!

-Τι εννοείς Γεωργία μου?!

-Να όταν ήμουν μικρή ο πατέρας μου από τα πρώτα πράγματα που μου έμαθε την ώρα που έστρωνα το τραπέζι, είναι πως το ψωμί πρέπει να είναι γυρισμένο από την σωστή πλευρά προς το πιάτο του καλεσμένου.

-Και ποια είναι αυτή?!

-Ορίστε…..και αυτό σημαίνει ότι είναι καλοδεχούμενος στο σπιτικό μας.

 

-Και τι σημαίνει αν είναι γυρισμένο από την άλλη πλευρά?!

-Σημαίνει ότι είναι ανεπιθύμητος!!

Πόσο εντύπωση μου έκανε αυτό, και μου έδωσε την ώθηση να σας γράψω αυτό το άρθρο.

Το μαγαζί που έμαθα αυτή την σημαντική πληροφορία είναι το Σαμαριά-Λυβικόν

και σας το συστήνω με μεγάλη χαρά γιατί έφαγα απίστευτα νόστιμο,καλομαγειρεμένο και μερακλίδικο φαγάκι! Γαύρο μαρινάτο,τολμώ να πω ότι ίσως δεν έχω δοκιμάσει καλύτερο. Μελιτζανοσαλάτα και τζατζίκι όχι από τον κουβά,αλλά φτιαγμένα με σπιτικό τρόπο.Και η ταραμοσαλάτα μούρλια! Η φάβα πλούσια και σωστά λαδωμένη. Γαριδομακαρονάδα αλ τέντε και μύδια σαγανάκι απίστευτα! Οι σαλάτες μοσχομύριζαν φροντίδα και αγάπη και οι Σφακιανές πίτες που μας σέρβιραν για επιδόρπιο Α-ΛΗ-ΘΙ-ΝΕΣ Σφακιανές πίτες.

Ρίξτε μία ματιά..μέχρι να πάτε