Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που μπορεί να μπει σε πολλές συνταγές, γλυκές ή αλμυρές.

Πίτες, σούπες και σαλάτες, σνακ, ριζότα και μακαρονάδες!

Η εποχή της είναι το Φθινόπωρο και μόνιμα με ρωτάτε πως να την διατηρήσετε όλο τον χρόνο. Εδώ σας έχω την λύση.

Κολοκύθα στη συντήρηση

Μπορούμε  να τη διατηρήσουμε για λίγες  μέρες στο ψυγείο από τη στιγμή που την κόψαμε. Το πολύ μία εβδομάδα τυλιγμένη  με διάφανη μεμβράνη .

Ωμή κολοκύθα στην κατάψυξη

Η  κολοκύθα στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο. Την κόβουμε όπως μας βολεύει ,δηλαδή μπορούμε να την περάσουμε στο μούλτι ή να την τρίψουμε στον τρίφτη, μπορούμε να την κόψουμε σε μικρά ή μεγαλύτερα κομματάκια . Να χωρίσουμε σε μερίδες και να  κλείσομε ερμητικά σε πλαστικά σακουλάκια.

Πουρές κολοκύθας στην κατάψυξη

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κολοκύθα μας, την απλώνουμε σε εάν ταψί πάνω σε λαδόκολλα και την ψήνουμε στους 200 για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει εντελώς η σάρκα. Αφήνοουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο η κολοκύθα βγάζουμε την σάρκα και την περνάμε από το μούλτι  έτσι ώστε να γίνει πουρές. Αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει εντελώς και τον βάζουμε στην κατάψυξη μέσα σε σακουλάκια ή σε μπολ. Διατηρείτε μέχρι και ένα χρόνο.

Τα σπόρια

Τα σπόρια της κολοκύθας μην τα πετάξετε! Όπως καθαρίζουμε  την κολοκύθα, παίρνουμε τις ίνες μαζί με τα σπόρια και τα βάζουμε  σε ένα μπολ με κρύο  νερό. Τα σπόρια με λίγο ανακάτεμα θα ανέβουν στην επιφάνεια. Στραγγίζουμε  το νερό, ταμπονάρουμε με ένα χαρτί κουζίνας τον κολοκυθόσπορο  να στεγνώσει. Απλώνουμε τους σπόρους σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα ψησίματος, αλατίζουμε με χοντρό αλάτι  τα και ψήνουμε   στους 150 °C για 5-10 λεπτάκια.

Που να τα χρησιμοποιήσετε;;;

Mπαίνουν πάνω από σούπες, στiς σαλάτες  και σαν σνακ.