Αν σου αρέσει το κρασί, θα σου αρέσει και αυτή η ιδέα, θα μοσχοβολήσει το σπίτι και θα ζεσταθεί η “καρδούλα” σου! Κάντο τις γιορτές, για φίλους για φίλες, το βραδάκι και θα με θυμηθείς.
* Στην Ομήρου Οδύσσεια, αναφέρεται πως η Κίρκη “μέθυσε” και νάρκωσε τον Οδυσσέα με ένα μείγμα ζεστού κρασιού με μπαχαρικά!
Θα χρειαστείς
1 ( 750 ml) μπουκάλι κόκκινο κρασί (Syrah η Malbec)
1 πορτοκάλι , κομμένο σε φέτες
1/4 φλιτζάνι κονιάκ
1/4 φλιτζάνι μέλι ή ζάχαρη
8 ολόκληρα γαρίφαλα
2 στικ κανέλας
2 αστεροειδή γλυκάνισο
Βάζεις όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα όχι αλουμινίου και τα βράζεις σε μέτρια φωτιά, για πολύ λίγο. Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για 15 λεπτά.
Το σερβίρεις ζεστό
*Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή των Ρωμαίων με την ονομασία Würtzwein, mulled wine (κρασί με μπαχαρικά). Αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, αφού τα μπαχαρικά ήταν πολύ ακριβά, καθώς εισάγονταν από μακρινές χώρες. Κατά τον Μεσαίωνα του προσέδιδαν και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Σήμερα είναι από τα πιο γνωστά αλκοολούχα ποτά του Βορρά της Ευρώπης. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι όμως στις Γερμανόφωνες χώρες, την Αλσατία και την Γαλλία αλλά και την Αμερική. Είναι Χριστουγεννιάτικο ποτό και δε λείπει από τις υπαίθριες Χριστουγεννιάτικες αγορές στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.
Το κείμενο η φωτογραφία και η συνταγή είναι από την φίλη “Πόπη Γουόλικ….Απόψε κιόλας,θα μυρίσει ο τόπος Χριστούγεννα.