1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι

10 φλυτζάνια μούστο

1 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο και λιωμένο στο γουδί

3 ξύλα κανέλας

5 φύλλα αρμπαρόριζας

Για γαρνίρισμα, σουσάμι , και κανέλα σκόνη.

Δύο είναι οι περιπτώσεις.Η μία είναι να βρείτε μούστο κομμένο οπότε ξεχνάτε την παρακάτω διαδικασία και περνάτε αμέσως στην διαδικασία της μουσταλευριάς.Και η άλλη είναι να βρείτε μούστο και να πρέπει να τον καθαρίσετε.

Κομμένο λέμε τον μούστο που έχουμε επεξεργαστεί με  στάχτη από ξύλα. Ο λόγος που κάνουμε αυτή τη διαδικασία είναι για να   φύγουν τα ξένα σώματα και να απολυμάνουμε τον μούστο, που καταλήγει να είναι ένα διαυγές και καθαρό υγρό.

Ας κόψουμε λοιπόν τον μούστο μας :

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μούστο που από πριν έχουμε διαλύσει τη στάχτη (περίπου 1 κ.σ της σούπας στην κατσαρόλα).
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό. Όσο βγάζει αφρό εμείς αφαιρούμε. Αφού σταματήσει να αφρίζει,απομακρύνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κατασταλάξει για 24 ώρες τουλάχιστον. Κάθε 6 ώρες αλλάζουμε κατσαρόλα στο μούστο. Με αυτό τον τρόπο ελαττώνουμε στο ελάχιστο το ίζημα(μούργα).
Τέλος περνάμε το μούστο μας από μία πολύ  λεπτή σήτα  με ένα τουλπάνι.Έτοιμος για να γίνει μουσταλευριά ή για να παραμείνει σε μπουκάλια στην κατάψυξη για 6 μήνες τουλάχιστον.20150906_144230_800x600

 

Τοποθετούμε τον μούστο στην κατσαρόλα.Κρατάμε μία ποσότητα για να διαλύσουμε το αλεύρι μας .Βάζουμε τον μούστο να βράσει και ρίχνουμε την κανέλα και  αρμπαρόριζα . Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε. Λίγο πριν πάρει βράση ο μούστος μας αδειάζουμε το χυλό με το αλεύρι.Τον περνάμε από σουρωτήρι τον χυλό έτσι ώστε να κρατήσουμε έξω τους σβόλους που πιθανότατα να έχουν δημιουργηθεί από το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα .
Χαμηλώνουμε  τη φωτιά μας και  περιμένουμε να πήξει.Δεν κουνάμε πάνω από την κατσαρόλα.Είμαστε όλη την ώρα εκεί και ανακατεύουμε συνεχώς.Περίπου σαρανταπέντε λεπτά στην δόση που σας έδωσα. Σε ένα βρεγμένο πιατάκι τοποθετούμε μία κουταλιά μουσταλευριάς και  δημιουργούμε ένα  δρόμο με το κουτάλι.Αν αυτός ο δρόμος παραμείνει ανοιχτός τότε η μουσταλευριά μας είναι έτοιμη. Αφαιρούμε  την κανέλα και την αρμπαρόριζα ,ρίχνουμε το λιωμένο σουσάμι και ανακατεύουμε.

20150906_143934_800x599

Βάζουμε σε μπωλ πασπαλίζουμε με κανέλα,καρύδια και καβουρδισμένο σουσάμι

Τips :

Τα κρασοστάφυλα κάνουν καλύτερο μούστο

Καλό θα είναι ο μούστος να περιλαμβάνει και άσπρα και κόκκινα σταφύλια.

Η γιαγιά μου  έβαζε και καβουρδισμένα αμύγδαλα!

20150906_144200_800x599