Αχλάδια Ψητά

Τα αχλάδια είναι μεγάλη αγάπη για όλους και εμένα μου αρέσει να τους αλλάζω χρώμα και να αξιοποιώ τα φυσικά τους σάκχαρα όταν είναι καλογινομένα, παντρεύοντας τα με αλκόολ, χυμούς φρούτων αλλά και μπαχαρικά.

Εδώ σας έχω 5 + 1 συνταγές.


Αχλάδια στο φούρνο με γλυκό κρασί και μανταρίνι

Αχλάδια Ψητά

Υλικά

6 αχλάδια

1 μπουκάλι γλυκό κρασί λευκό

χυμό από 2 μανταρίνια

1 Αστεροειδή γλυκάνισο

1 κ.σ μέλι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, βγάζουμε το κουκούτσι και τα κόβουμε στη μέση. Αδειάζουμε το κρασί σε ένα πυρέξ και το ανακατεύουμε με το χυμό μανταρίνι. Διαλύουμε το μέλι και προσθέτουμε τον γλυκάνισο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε για μία ώρα περίπου.


Αχλάδια βραστά με κόκκινο γλυκό κρασί και μπαχαρικά

Υλικά

6 αχλάδια ολόκληρα

500 ml κόκκινο γλυκό κρασί

100 ml νερό

100 γρ. ζάχαρη καστανή

1 ξύλο κανέλας

Λίγα καρφάκια γαρύφαλλο

1 αστεροειδή γλυκάνισο

3 σπόρια κάρδαμου

Εκτέλεση

Ρίχνω μέσα σε μια κατσαρόλα το κρασί , τη ζάχαρη ,  το νερό και τα μπαχαρικά , τοποθετώ στη φωτιά και περιμένω να βράσει. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτω τα αχλάδια ολόκληρα. Χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω  για 15 λεπτά περίπου και τα γυρίζω κι πλευρές κατά τη διάρκεια του βρασμού. Όταν  είναι έτοιμα τα αφαιρώ από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζω να βράζω το κρασί με τα μπαχαρικά μέχρι συμπυκνωθεί και να δέσει το σιρόπι μας. Περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια βουτάω πάλι μέσα τα αχλάδια ώστε να απορροφήσουν μια ποσότητα από το μελωμένο αυτό σιρόπι .Τα σερβίρω και τα περιλούζω με σιρόπι.


Αχλάδια βρασμένα σε χυμό κράνμπερι και κονιάκ

 

Υλικά

6 αχλάδια ολόκληρα

1 λίτρο χυμό κράνμπερι

100 ml κονιάκ

100 γρ. ζάχαρη καστανή

1 ξύλο κανέλας

2 καρφάκια γαρύφαλλο

4 μπαλάκια μπαχάρι

2 εκ. τζίντζερ

1 αστεροειδή γλυκάνισο

2 σπόρια κάρδαμου

Εκτέλεση

Ρίχνω μέσα σε μια κατσαρόλα το κονιάκ, το χυμό , τη ζάχαρη , και τα μπαχαρικά , τοποθετώ στη φωτιά και περιμένω να βράσει. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτω τα αχλάδια ολόκληρα. Χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω  για 15 λεπτά περίπου και τα γυρίζω κι πλευρές κατά τη διάρκεια του βρασμού. Όταν  είναι έτοιμα τα αφαιρώ από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζω να βράζω το ζουμί με τα μπαχαρικά μέχρι συμπυκνωθεί και να δέσει το σιρόπι μας. Περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια βουτάω πάλι μέσα τα αχλάδια ώστε να απορροφήσουν μια ποσότητα από το μελωμένο αυτό σιρόπι .Τα σερβίρω και τα περιλούζω με σιρόπι. Σερβίρω με ξύσμα πορτοκαλιού.


Αχλάδι κομπόστα

Υλικά

1 κιλό αχλάδια
2 ½ φλ. ζάχαρη
2 ½ φλ. νερό
Χυμό από 1 λεμόνι
1 βανίλια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.

Αν τα αχλάδια μας είναι πολύ σκληρά, τα βάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα πριν πράσει το σιρόπι, αν είνα ώριμα, Δίνουμε στο σιρόπι 3′  να πάρει βράσεις και μετά βάζουμε τα αχλάδια.
Αφού βάλουμε τα αχλάδια πέφτει ό βρασμός. Όταν ανέβει πάλι ο βρασμός,χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τα αχλάδια μέχρι να μαλακώσουν. Για 15 λεπτά περίπου. Τα τελευταία 2-3 λεπτά βάζουμε τη βανίλια.
Όταν είναι έτοιμα με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα αχλάδια και τα τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα στριμωχτά. Βράζουμε άλλα 3΄λεπτά το σιρόπι σε δυνατή φωτιά και συμπληρώνουμε το βάζο με σιρόπι.
Βάζουμε το καπάκι στο βάζο, το βιδώνουμε καλά, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Φυλάσσουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό ντουλάπι μέχρι να το ανοίξουμε.


Αχλάδια βρασμένα σε βυσσινάδα με ρούμι

Αχλάδια Ψητά

Υλικά

6 αχλάδια ολόκληρα

1 ποτήρι βυσσινάδα σιρόπι

2 ποτήρια νερό

100 ml ρούμι

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Ρίχνω μέσα σε μια κατσαρόλα το ρούμι, το νερό, το σιρόπι και την κανέλα, τοποθετώ στη φωτιά και περιμένω να βράσει. Ανακατεύω και προσθέτω τα αχλάδια ολόκληρα καθαρισμένα. Χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω  για 15 λεπτά περίπου και τα γυρίζω κι πλευρές κατά τη διάρκεια του βρασμού. Όταν  είναι έτοιμα τα αφαιρώ από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζω να βράζω το ζουμί με τα μπαχαρικά μέχρι συμπυκνωθεί και να δέσει το σιρόπι μας. Περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια βουτάω πάλι μέσα τα αχλάδια ώστε να απορροφήσουν μια ποσότητα από το μελωμένο αυτό σιρόπι .Τα σερβίρω και τα περιλούζω με σιρόπι.


Τα ρουμπίνια

Αχλάδι με κόκκινο γλυκό κρασί και χυμό φράουλας

 

Υλικά

6 αχλάδια ολόκληρα

1/2 λίτρο χυμό φράουλας

1/2 λίτρο κόκκινο γλυκό κρασί

3 κ.σ. μέλι

1/2 λοβό βανίλιας

Εκτέλεση

Ρίχνω μέσα σε μια κατσαρόλα το κρασί, το χυμό , το μέλι , και τη βανίλια , τοποθετώ στη φωτιά και περιμένω να βράσει. Ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί το μέλι και προσθέτω τα αχλάδια ολόκληρα. Χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω  για 15 λεπτά περίπου και τα γυρίζω κι πλευρές κατά τη διάρκεια του βρασμού. Όταν  είναι έτοιμα τα αφαιρώ από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζω να βράζω το ζουμί με τα μπαχαρικά μέχρι συμπυκνωθεί και να δέσει το σιρόπι μας. Περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια βουτάω πάλι μέσα τα αχλάδια ώστε να απορροφήσουν μια ποσότητα από το μελωμένο αυτό σιρόπι .Τα σερβίρω και τα περιλούζω με σιρόπι.


Αχλάδια Ψητά