Από την Ιταλία ή από την Κύπρo;

Η δική μου συνταγή έχει επιρροή από τις Κυπριακές ραβιόλες. Τις δοκίμασα από φίλη και πήρα την συνταγή. Εννοείται πως τις έκανα να χορεύουν  Πεντοζάλι! Άλλο τυρί,προσθήκη δυόσμου και τσικουδιάς, βράσιμο σε ζωμό από ζυγούρι και  στακοβούτυρο για το τέλος και η Κυπριακές ραβιόλες γίνανε Κρητικές και μάλιστα από τον Ψηλορείτη. Τα δύο νησιά μας αγαπιούνται και ταιριάζουν γαστρονομικά!

Τα τυριά και το στακοβούτυρο τα πήρα από το τυροκομείο Αμάρι και πραγματικά οι ραβιόλες μου έγιναν θαύμα! Δοκίμασε της!

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 50 γρ. για το άνοιγμα των φύλλων

1 κ.γ.  αλάτι

3 μεγάλα αυγά + 1 κρόκος

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1-2 σφηνάκια τσικουδιά

Για τη γέμιση

300 γρ. ανθότυρο φρέσκο Amari

100 γρ. ανθότυρο ξερό Amari

1 αυγό

½ ματσάκι δυόσμο

1 κ.γ. αλάτι

Για το βράσιμο

1½ λίτρο σπιτικός ζωμός κρέατος κατά προτίμηση ζυγούρι

 

Για το σερβίρισμα

Στακοβούτυρο Amari

Ανθότυρο ξερό Amari

Φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

dav

Διαδικασία

Ζύμη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι το  και το αλάτι. Κάνουμε μία λακουβίτσα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας  μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο ,την τσικουδιά και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και λεία.. Ζυμώνουμε για 8 – 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Την πλάθουμε σε δύο μπάλες, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα τριμμένα  τυριά  με το αυγό και τον δυόσμο. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος.

Ραβιόλες:

Παίρνουμε την μία μπάλα. Αφήνουμε την άλλη μπάλα κατά μέρος, σκεπασμένη με μια πετσέτα, για να μη στεγνώσει. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη  φύλλο με πάχος 0,5 εκ. το πολύ. Το φύλλο πρέπει να είναι πολύ λεπτό. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, όπως ακριβώς  και το πρώτο κομμάτι. Παίρνουμε μικρές κουταλιές τυριών  και τις βάζουμε στο φύλλο δημιουργώντας  μικρές μπαλίτσες, στη σειρά και σε απόσταση 2  εκ. μεταξύ τους. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα  και κλείνουμε το φύλλο μισοφέγγαρο. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη και το μείγμα μας. Πιέζουμε καλά με κουπ άτ ή με πιρούνι.

Βράσιμο:

Βάζουμε το ζωμό σε μια. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ραβιόλες, σε δόσεις των 7-8  κομματιών κάθε φορά. Ο ζωμός δεν πρέπει να βράζει πολύ  έντονα, γιατί μπορεί να σχιστεί το φύλλο και να διαλυθούν οι ραβιόλες.

Τις βράζουμε για 3 – 5 λεπτά, να μαλακώσουν.Αφαιρούμε από το ζωμό.

Καίμε στακοβούτυρο και  τις περιχύνουμε. Πασπαλίζουμε με ξερό ανθότυρο και δυόσμο.