Ένα μερακλίδικο φαγητό στη μνήμη του μερακλή, Γιώργου Καραϊβάζ! Με φόντο τη Λίμνη Κουρνά, στα όμορφα Χανιά, η αγαπημένη  μαγείρισσα  Εύα Παρακεντάκη με ένα πιάτο σκέτο λουκούμι και την κρητική φιλοξενία τίμησε  τον αγαπημένο συνάδελφο.

Υλικά και εκτέλεση

Το αντικριστό θέλει  αρνί περίπου 1 έτους και αλάτι. Αυτά είναι τα υλικά

Το ζώο τεμαχίζεται στα τέσσερα και βγαίνουν τα λεγόμενα γουλίδια. Βρέχουμε το κρέας με νερό ή κρασί και αγγίζουμε το κρέας,στη συνέχεια τα αλατίζουμε με πολύ αλάτι θαλασσινό και  περνάμε με προσοχή στο κάθε κομμάτι κρέας ένα μυτερό ξύλο από μουριά που δεν καίγεται ή μία πλακέ μεταλική σούβλα.

Σε αναφορές βρίσκουμε ότι στην αρχαιότητα, το ρόλο της σούβλας, έπαιζαν τα δόρατα των πολεμιστών.

Αφού έχουμε έτοιμο περασμένο το κρέας σκάβουμε  ένα λάκκο που βάζουμε  πολλά ξύλα,  έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία μεγάλη φωτιά.

Έπειτα βάζουμε περιμετρικά τα ξύλα με το κρέας(σε δύο κουτσούρια ή τσιμεντόλιθους ακουμπάμε τις σούβλες μας ) αλλά έχουμε πάντα κατά νου την ένταση της φωτιάς, την απόσταση του κρέατος και την κατεύθυνση του ανέμου.

Το ψήσιμο του αντικριστού μας παίρνει από 3-4 ώρες και  δεν θέλει συνεχόμενα γυρίσματα Το γυρίζουμε μόνο μία φορά από την μία και μία από την άλλη μεριά.

Το κρέας μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια σε κάρβουνα που σιγοκαίνε, βρίσκεται σε απόσταση από την εστία, έτσι το λίπος δε στάζει πάνω στη φωτιά και δεν ξεροψήνεται, ώστε να αλλοιωθεί.

Όταν σταματήσει να στάζει το κρέας πρέπει να το αποσύρουμε από την αντικριστή φωτιά και να το σερβίρουμε.

Πολύ αλατισμένο το έτρωγαν στο παρελθόν, σχεδόν παστό, αλλά υπήρχε λόγος.

Οι Κρητικοί εκείνοι της εποχής,προσπαθούσαν ενστικτωδώς να αναπληρώσουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες από την αυξημένη φυσική δραστηριότητα που είχαν καθημερινά!

Δείτε το video από την εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”

Η Εύα Παρακεντάκη φτιάχνει αντικριστό, την τελευταία παραγγελία του Γιώργου Καραϊβάζ – Zinapost.gr