Το κείμενο είναι του Μπάμπη…λατρεύω τον τρόπο που μου στέλνει τις συνταγές γι’αυτό τον λόγο δεν μπαίνω στην διαδικασία να τις κάνω “όπως πρέπει”..και σας τις δίνω αυθεντικές χωρίς κανένα ρετουσάρισμα και στιλιζάρισμα…Γιατί αυτό είναι και η μισή επιτυχία της συνταγής!

Tην κακαβιά την κάνεις με πετρόψαρα…
Κείνα που όπως αλλιώς κι αν τα μαγερέψεις, δεν τα φχαριστιέσαι επειδή είναι γεμάτα κόκαλα.

“Αν δε βάλεις πετρόψαρο, δεν είναι κακαβιά, είναι απλή ψαρόσουπα”…. λόγια εκείνου που μου έδωκε τη συνταγή Θεός σχωρέστονε.

Άλλη ατάκα όταν τον παρατήρησα ότι δεν έμοιαζε το πιάτο που με σέρβιρε με την προηγουμένη φόρα…” Αν θες τα ίδια, να παίρνεις κονσέρβες,εγώ δεν είμαι εργοστάσιο! ”

Υλικά: (για 4 άτομα)
2 πετρόψαρα, ότι να ναι, σκορπίδι, δράκαινες, μουγκρί, κοκκινόψαρα, δυο κιλά
6 μεγαλούτσικες πατάτες καθαρισμένες.
8 καρότα κι αυτά καθαρισμένα.
Ένα μεγάλο μάτσο σέλινο, μισό ματσάκι μαϊνδανό.(Μαϊντανό τον λένε απλά το δέλτα φέρνει σε ισπανικό, εκεί τρώνε καλή κακαβιά.)
Δυο-τρία μεγάλα κρεμμύδια.

Εχτέλεση

Καθαρίζεις τα ψάρια τα βάζεις στην κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει, μια κουταλιά αλάτι και ένα στημένο λεμόνι, τα βράζεις γύρω στα 20 λεπτά με μίση ώρα ίσαμε να λιώσουν σχεδόν.
Τα βγάζεις σε μια πιατέλα, κρατάς τα φιλέτα της πλάτης που δεν έχουν κόκαλα και ξεψαχνίζεις τα υπόλοιπα σε μια μεγάλη γαβάθα στην οποία βάζεις και λίγο απ το ζουμί τους.
Τα πατάς με το πιρούνι όσο πιο πολύ μπορείς. Σουφρώνεις το βρασμένο με τα ψάρια ζωμό μ ένα συρμάτινο πολύ λεπτό σουρωτήρι ώστε να μην μείνουν τυχόν λέπια η κόκαλα στο ζωμό.Μέσα στον σουρωμένο  ζωμό βάζεις όλα τα λαχανικά, κομμένα σε χοντρά κομμάτια για να βράσουν γρήγορα, μισή κουταλιά αλάτι, πιπέρι, συμπληρώνεις νερό πάλι να σκεπάζει τα λαχανικά για ένα δάχτυλο και τα βράζεις.
Όταν βράσουν, τα βγάζεις σε μια πιατέλα.Παίρνεις το ένα τρίτο περίπου από αυτά και τα προσθέτεις στο αλεσμένο ψάρι λιώνοντας τα πάλι με το πιρούνι όσο καλύτερα γίνεται.
Αδειάζεις τη γαβάθα στον ζωμό, στύβεις ένα λεμόνι, λίγο αλατάκι, πιπέρι και μια φλιτζάνα του τσαγιού λάδι.Αν χρειάζεται βάλε λίγο νερό, ανάλογα με το πόσο πολύ τρώνε οι τέσσερις που προανέφερα. Βράζεις για δέκα το πολύ λεπτά να δέσει η κακαβιά και είναι έτοιμη.
Αυτό,αν έχεις απορία, πε μου!