1 κιλό περγαμόντα αφού περάσουν στην παρακάτω διαδικασία βρασμού

1 κιλό ζάχαρη

½ κιλό νερό

½ κιλό χυμό πορτοκάλι

2 κ.σ. χυμό λεμόνι

Πλένουμε καλά τα περγαμόντα  με καθαρό σφουγγάρι για να φύγουν οι σκόνες από την επιφάνειά τους αφού δεν είναι εντελώς λεία. Ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη ελαφριά τα περγαμόντα μας και κρατάμε το τρίμμα για λικέρ . Κόβουμε πάνω κάτω τα καπάκια τους και τα βάζουμε να βράσουν σε παγωμένο νερό που τα σκεπάζει για 12 λεπτά από  τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές ακόμη, μέχρι να ξεπικρίσουν (δοκιμάστε ένα κομματάκι) τα περγαμόντα και να μαλακώσουν.

Τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν .Παίρνουμε ένα περγαμόντο, το κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε τους σπόρους. Τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής το περγαμόντο με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και κόβουμε λεπτές φετούλες.

Ζυγίζουμε τα περγαμόντα μετά την επεξεργασία τους και βάζουμε ίση ποσότητα ζάχαρης και  νερού-χυμού.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο εκτός του χυμό λεμονιού και βράζουμε τη μαρμελάδα 15 λεπτά περίπου σε δυνατή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 24 ώρες. Μετά από 24 ώρες  δένουμε τη μαρμελάδα .

Δοκιμάζουμε  αν έχει δέσει το γλυκό μας  βάζοντας μαρμελάδα σε ένα πιατάκι και περνώντας το δάχτυλο μας δημιουργώντας έναν δρόμο. Αν ο δρόμος παραμένει ανοιχτός και χωρίς να ενωθεί είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας. Αν έχουμε θερμόμετρο φτάουμε την θερμοκρασία μέχρι τους 103-105 βαθμούς.  Λίγο πριν  αποσύρουμε την μαρμελάδα από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αποθηκεύουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.