ΑΧ! μα πως το κάνεις;

Αφράτα , με ίνες, φουσκωτά, μαστιχωτά, κορδονάτα, και γεμάτα αρώματα;

Το αιώνιο ερώτημα της μεγάλης εβδομάδας!

Διάβασε τα μυστικά που έχω από την προσωπική μου  εμπειρία,τις αποτυχίες και τις επιτυχίες μου και φέτος θα γίνεις η τσουρεκοβασίλισσα! Ας το συζητήσουμε μέσα από ερωτήσεις που εσείς μου έχετε κάνει κατά καιρούς και εγώ τις συγκέντρωσα σε ένα άρθρο.

-Αλεύρι;

-Το σκληρό  αλεύρι ή αυτό που λέει για τσουρέκια  τσουρέκια. 

-Γιατί;

-Γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι είναι παρα πολύ πλούσιο σε γλουτένη που είναι αναγκαία για την  ζύμη που θέλουμε να μας προκύψει. 

-Γιατί δεν μου φουσκώνουν τα τσουρέκια;

-Πρόσεξες τις θερμοκρασίες των υλικών; Η μαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός  που  αποτελείται από ζυμομύκητες. Αυτοί ξυπνούν και προκαλούν αντιδράσεις δημιουργώντας κυψέλες αέρα μέσα στην ζύμη σου.

Γι’ αυτό οι θερμοκρασίες όλων των υλικών δε πρέπει να ξεπερνούν τους 35 °-40 °. Αν είναι πάνω από αυτές τις θερμοκρασίες τα υλικά που θα ενωθούν με  την μαγιά  θα κάψουν τους ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια ΠΟΤΕ! Επίσης τα υλικά δεν πρέπει να είναι απο το ψυγείο(π.χ. αυγά) Πρέπει να είναι όλα τα υλικά που δεν τα ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

-Πως πρέπει να είναι η ζύμη;

-Η ζύμη πρέπει να πιάνεται δύσκολα να κολλάει στα χέρια.Και να μην προσθέτουμε αλέυρι. Να την πιάνουμε με βουτυρωμένα χέρια.

-Πώς θα πετύχω κορδονάτα τσουρέκια με ίνες;

-Ζύμωμα και συνεχές δίπλωμα της ζύμης και πάλι ζύμωμα και πάλι δίπλωμα. Και ξεκούραση! πολύ ξεκούραση και υπομονή. Και θα το ξαναπώ όσο και να κολλάει η ζύμη δεν προσθέτουμε αλεύρι. ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.

-Τι εννοείς ξεκούρασε τα όσο μπορείς;

-Οι χρόνοι ξεκούρασης  που σας δίνουν σε κάθε συνταγή είναι το ήμισυ του παντός. Δώστε χρόνο στα τσουρέκια!

-Σε πόση ώρα θα φουσκώσει η ζύμη;

-Ο χρόνος εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ένας σημαντικός είναι η θερμοκρασία της ίδιας της ζύμης και ο άλλος η  θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν τα βάλεις σε στόφα θέλουν περίπου μία ώρα αν τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου 3-4 ώρες.Αν θέλεις την αφήνεις σκεπασμένη στο ψυγείο σε μεγάλο μπολ,  για μια  ολόκληρη νύχτα. Όταν  έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κόβεις και συνεχίζεις κανονικά τη διαδικασία σου.

-Πως πλάθω τα τσουρέκια;

-Zύγισε τη ζύμη για να πλάσεις ομοιόμορφα τσουρέκια. Πλάσε και πλέξε τα. Αφήσε τα σε σβηστό φούρνο για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν πάρα πολύ. Άλειψε τα με διάλυμα αυγού και πασπαλίσε τα με αμύγδαλο φιλέ.

-Ψήσιμο;

-Ψήνουμε  στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C. Ένα-Ένα τα ταψιά!

-Τι κάνω αφού ψηθούν;

-Σκέπασε  με  μία πετσέτα. Όταν κρυώσουν , τύλιξε τα με  μεμβράνη και σου διατηρούνται μαλακά κι αφράτα για αρκετές ημέρες.

Πάρε και μία πλεξούδα Γαλλική δώρο!

 

 

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!